Linkbuilding – EyeAds store guide til at skaffe links til din hjemmeside

By april 9, 2018SEO

Linkbuilding handler om at sørge for, at der er andre – og vel at mærke de rigtige – hjemmesider, som linker til jeres hjemmeside. For hvem der linker til jer, spiller fortsat en vigtig rolle, når Google skal indplacere jeres side i søgeresultaterne. Rigtigt gjort kan målrettet linkbuilding skaffe jer meget bedre placeringer i søgeresultaterne. Men træder I forkert, kan det også sende jeres side i frit fald på Google. Her guider vi jer på sikker vej!

Spørger du Google, spiller links stadig en væsentlig rolle i deres vurdering af din hjemmeside, selv om det ikke er den vigtigste enkeltfaktor i dag. For i forhold til tidligere er Google blevet meget mere holistisk i sin vurdering af en hjemmesides placering i søgeresultaterne. Faktisk er der over 200 forskellige parametre, som Google tager med i beregningerne

Vægtningen af hver af de enkelte parametre i den endelige beregning af din hjemmesides placering for et givet søgeord er dog forskellige. Ifølge Google selv vægter Googles Rank Brain, kvaliteten af sidens indhold og kvaliteten af de links, som peger på den enkelte side højst. Hvis du ikke ved, hvad Rank Brain er og hvordan Google bedømmer kvaliteten af indholdet på siden,så læs vores store guide til SEO her.

Men det handler ikke bare om at have mange links, selv om en undersøgelse fra amerikanske Backlinko fra sidste år dokumenterer, at de sider som ligger øverst i søgeresultaterne har flest link fra andre hjemmesider. Nej, kvaliteten af de hjemmesider, der peger hjem til din hjemmeside er vigtig. Den måles ved hjælp af den såkaldte Page Rank.

Page Rank er en parameter, der bedst kan beskrives som Googles karakterbog for hver enkelt hjemmeside. Denne faktor offentliggjorde Google tidligere for alle hjemmesider, der optrådte i deres søgninger, ligesom den kunne ses i den engang så populære Google Toolbar, som kunne installeres i mest udbredte browser-programmer dengang. Men i dag holder Google Page Rank tæt til kroppen, for at folk ikke skal spekulere i den.

Page Rank fungerer helt lavpraktisk på den måde, at hvis en hjemmeside med en højere Page Rank end din egen side, linker til din side, stiger din Page Rank. Tilsvarende trækker links fra sider med lavere Page Rank ned i din sides placeringer.

Fordi Google ikke længere offentliggør Page Rank for alle sider på nettet, er du nødt til at få en vurdering af din og andre folks siders Page Rank af andre kanaler. Det kan du f.eks. få på online-tjenesten ahrefs.com, hvor du også kan finde ud af, helt præcist hvilke hjemmesider der linker hjem til din hjemmeside og andre praktiske informationer, som er guld værd, når du skal lave struktureret linkbuilding. Det kommer vi tilbage til.

Ahrefs vurdering af din sides Page Rank kalder de for Domain Rating – forkortet DR – og angives efter en skala, der går fra 0 til 100, hvor 0 er dårligt og 100 er helt i top. Domain Rating’en fortæller altså noget om, hvor meget vægt et link fra den pågældende hjemmeside vil give din hjemmeside.

Så du kan altså anvende DR på andre hjemmesider, når du skal vurdere, om de er værd at få et link fra. Er den anden hjemmesides DR højere end din egen, bør du går efter at få et link – og jo større forskel der er, jo mere interessant bliver linket.

De hjemmesider som har den højeste Page Rank eller DR er oftest hjemmesider for offentlige institutioner som ministerier, styrelser, sundshedsvæsnet, universiteter og så videre. De fleste større online medier – især dem som nedstammer fra de trykte medier – har en virkelig høj Page Rank eller DR, ligesom mange af de fagmedier der findes inden for de større brancher herhjemme også har en høj Page Rank.

F.eks. har Danmarks Radios hjemmeside dr.dk en DR på 70 hos ahrefs.com, Københavns Universitets hjemmeside ku.dk har en DR på 69, politiken.dk har en DR på 68 og Berlingskes hjemmeside b.dk har en DR på 66. Et branchemagasin som ing.dk (branchemagasinet Ingeniørens hjemmeside) har en DR på 63 og it-magasinet komputer.dk har en DR på 50.

Hvad er et godt og et dårligt link?

Hvem der linker til dig, fortæller Google noget om, hvor vigtigt og dermed hvor godt dit indhold anses for at være. Et godt link er et link, du har gjort dig fortjent til, fordi du har udgivet noget godt indhold, som andre synes er så værdifuldt, at de vil linke til det. Det er altså links, der kommer uopfordret og helt af sig selv.

Links du selv opretter i f.eks. link-kataloger tæller næsten ikke, ligesom link du sætter ind i kommentarer på andres blogsider, slet ikke tæller overhovedet. Indsætter du et link der, tilføjer bloggens CMS – oftest WordPress – helt automatisk et ”no-follow”-tag til linket. Det fortæller Google, at de ikke skal regne det pågældende link med, fordi det ikke er siden selv, men brugeren som har sat det.

Et dårligt eller rettere et rigtigt dårligt link, er et, som du har betalt for. For som du sikkert nok ved, kan det også lade sig gøre at købe links fra nogen hjemmesider i form af en artikel med et link hjem til dig, som du har betalt hjemmesiden for at skrive og udgive.

Selvfølgelig bliver linket først dårligt, hvis Google opdager, at du har betalt for det eller på anden måde kan regne ud, at du har gjort en aktiv indsat for at få linket. Det kan de gennemskue på forskellige måder, fordi de kan se, hvad det er for sider, den pågældende side ellers linker til og f.eks. hvilke ankertekster, der oftest anvendes i linkene fra siden. Nøjagtigt de samme data kan du se for de hjemmesider, som du overvejer at få et link fra ved hjælp af før omtalte ahrefs.com.

Så selv om det kan synes tillokkende, vil de fleste betalte links fra linkbuildingtjenester og de såkaldte Private Blog Networks, som de fleste SEO-bureauer driver, være i farezonen for at blive opdaget. Selvfølgelig kan du så disallow linket i Google Search Console, men det er surt at betale for noget, som potentielt kan give dig en straf eller – hvis det bliver opdaget af Google – i bedste fald ikke giver dig noget som helst.

Det gør ikke noget, at gøre opmærksom på dit indhold

Til gengæld gør det ikke noget, hvis du gør ejere af andre hjemmesider opmærksom på, at du har noget godt indhold, som det måske kunne være interesant for dem at linke til. Så længe hjemmesideejeren selv foretager beslutningen om at linke til din hjemmeside og ikke tager sig betalt for det, burde du ikke være i fare for at få problemer med det pågældende link.

Går du frem efter den divise og i det hele taget opfører dig som en gentleman (M/K) i dit linkbuilding-arbejde, kan du foretage meget god linkbuilding for din hjemmeside. Det er den tilgang, vi tager udgangspunk i vores guide.

Men først skal vi lige forbi en anden type linkbuilding, mange overser, selv om den også kan være med til at øge din hjemmesides placeringer i søgeresultaterne.

Du er, hvem du linker til

Det handler om de links, du har til andre hjemmesider fra din egen hjemmeside. Hvem du linker til, fortæller Google noget om, hvor troværdigt dit indhold er. Derfor er det også vigtigt, at du linker til autoriteterne inden for din branche og til hjemmesider med høj DR-værdi hos Ahrefs.com. Det er med til at trække Googles vurdering af din hjemmeside op.

Det er naturligvis ikke ligemeget, hvilke slags hjemmesider du linker til. Der skal gerne være en logisk sammenhæng mellem indholdet i teksten på siden og så linket. Skriver du f.eks. om håndværkerfradrag, gør det dit indhold mere troværdigt, hvis du linker til den side på SKATS hjemmeside, hvor de fortæller om håndværkerfradraget eller til et nyhedsmedies eller f.eks. Bolius.dk’s dækning af de seneste ændringer af, hvad du kan få håndværkerfradrag til.

Pas på dine ankertekster, når du linker ud fra din side

Det er heller ikke ligemeget, hvilken tekst på siden du bruger som link til de hjemmesider, du linker til. Det er den tekst, der kaldes for en ankertekst. Indgår det søgeord som din side forsøger at ranke på i ankerteksten, opfatter Google det som om, at du sender den værdi som søgeordet har for jeres site videre til den side, som du linker til.

Brug i stedet nogle neutrale ord som ankertekst. Det kan være alt fra det klassiske og ret intetsigende ”klik her” over hjemmesidens navn, en navngiven person med relation til hjemmesiden eller en beskrivende tekst, der ikke indeholder nogle af de søgeord eller semantisk relaterede ord, som du gerne vil have at din side skal ranke for på Google.

Det sikrer samtidig, at dit link ikke kommer til at skade linkprofilen for det site, du linker til. For er der for mange link til en hjemmeside, hvor ankerteksten indeholder søgeordet, opfatter Google det som om, sidens ejere bevidst forsøger at give siden en bedre placering ved at bestille eller selv udgive artikler på andre websites. Det kommer vi tilbage til senere i artiklen.

Intern linkbuilding vægter også

Din interne linkbuilding har også en betydning. Først og fremmest holder det folk på jeres hjemmeside, men samtidig er interne links også med til at fortælle Google, hvilke sider på jeres hjemmeside, der ranker for hvilke søgeord. Har du f.eks. to sider med tæt beslægtede søgeord på hjemmesiden, som ligger på samme niveau i sitemappet, kan du risikere, at Google ranker den forkerte side for bestemte instanser af søgeordet. Derved er det den, som bliver vist i søgeresultaterne og ikke den side, det var meningen, der skulle ranke for søgeordet.

Ved at linke målrettet til den side, du gerne vil have skal ranke for et givent søgeord, kan du lægge større vægt på denne side frem for den ”forkerte”. Det gør du ved at inkludere det søgeord i ankerteksten, som siden skal ranke for og så anbringe link til siden på de andre sider på hjemmesiden, hvor det er relevant at linke til den.

Men skader det ikke sidens linkprofil? Nej, i intern linkbuilding må du hellere end gerne bruge de søgeord, du gerne vil ranke for i ankerteksterne. Det hjælper – som allerede nævnt – Google til bedre at forstå jeres hjemmeside og hvordan I har prioriteret de forskellige sider.

Hvilke typer indhold er det nemmest af få links til?

Går du målrettet efter at tiltrække links fra nogle af jeres branches mest respekterede hjemmesider, bør du sørge for at udvikle indhold, der egner sig til at tiltrække links. Altså sørge for at udvikle godt indhold, der giver jeres hjemmeside links fra andre, fordi de synes at jeres indhold er så godt, at I de kan se en fordel i at linke til det. Det har samtidig den fordel, at det bliver nemmere at tiltrække links fra dem, som I er nødt til at gøre opmærksomme på, at I har noget godt indhold, som de med fordel kan linke til. For 500 andre hjemmesider kan jo ikke tage fejl.

Skal du tiltrække links til jeres hjemmeside, kan ikke altid bruge den samme type indhold, som du bruger til at opnå gode placeringer med i søgeresultaterne – selv om der sagtens kan være sammenfald mellem dem og så de sider, der er udviklet til at tiltrække links. Men generelt er der stor forskel på, hvordan de forskellige typer indhold skrives.

Når det drejer sig om linkbuilding, er det især to forskellige typer indhold, du bør fokusere på: Delbart og linkbart indhold. Her giver delbart indhold mulighed for at få link fra de sociale medier – der primært genererer trafik fra nye kundeemner – og linkbart indhold giver links fra hjemmesider, som kan trække jeres egen hjemmesides placering op i søgeresultaterne.

Derudover bør du altid sørge for at have både søgbart indhold på sitet, så jeres hjemmeside kan findes i søgemaskinerne og konverterende indhold, der kan hjælpe til med at konvertere besøgende til kunder.

Delbart indhold

Delbart indhold er indhold, som der er en stor chance for, at folk vil dele på de sociale medier. Det drejer sig især om videoer og andet visuelt indhold. Long read artikler egner sig også godt til at blive delt, da mange deler dem for at signalere over for deres netværk, at de har læst dem og derfor ved noget om det pågældende emne. Det kan gøre dem til interessante kandidater til et job, så derfor ses den slags delinger oftest på LinkedIn.

Fordelen ved især delinger af long reads og visuelt indhold er, at det oftest også udbreder kendskabet til jeres hjemmeside eller webshop til andre hjemmesideejere, som måske kunne finde på at linke til jer. Derfor betaler det sig at tænke det delbare indhold med, når du skal planlægge det indhold, der skal skabe links til hjemmesiden, fordi det er med til at markedsføre hjemmesiden.

Linkbart indhold

Linkbart indhold er det indhold på hjemmesiden eller webshoppen, som du udvikler primært for at skaffe links fra andre hjemmesider. Det vil typisk være indhold, som andre hjemmesider kan bruge som baggrundsmateriale eller referere til, når de skriver om emner, der relaterer sig til det fag- eller emneområde jeres hjemmeside handler om eller den slags produkter, som I sælger på jeres webshop.

Populært linkbart indhold omfatter bl.a.

  • Visuelt indhold som infografikker, video og så videre
  • Listeposter af typen ”7 ting….” eller ”5 fejl…”
  • Guider og how-to artikler
  • Analyser, brugerundersøgelser og anden form for research
  • Cornerstone indhold
  • Whitepapers
  • E-bøger

Lad os se nærmere på de forskellige indholdstyper.

Visuelt indhold

Visuelt indhold dækker over alt lige fra billeder, illustrationer og grafer over infografikker og til videoer, optagede webinarer og så videre.

De er superpopulære at linke til og har du f.eks. udviklet en illustration, en graf eller noget infografik, som andre også kan bruge på deres side, giver de hellere end gerne et link hjem til jeres hjemmeside eller webshop, hvis du giver dem lov til at genbruge det visuelle element. Det kan du gøre, uden at hverken sitet som genbruger eller jeres egen hjemmeside kommer i klemme for duplicate content. Dette begreb gælder kun for tekst – endnu.

Det stiller dog nogle øgede krav til kvaliteten af det visuelle indhold, I har på jeres hjemmeside. For at være så indbydende som muligt, skal det helst enten give en indsigt i et emne eller nogle tal, som det ikke er lige til at beskrive med ord. Det kan også være, at det visuelle indhold bygger på nogle tal, som det kun er jer, der har adgang til eller som I selv har indsamlet. Det går det visuelle indhold endnu mere unikt og meget mere interesant at linke til, hvis indholdet har almen interesse.

Liste-artiker

Liste-artikler eller -poster dækker over den slags artikler, der opremser et eller andet antal punkter om et givent emne. Det kan være alt lige fra ”10 tips til at plante et æbletræ” over ”7 teknikker til at blive en succesfuld oplægsholder” og til ”5 dødssynder du skal undgå i dine online-tekster”.

De findes i millionvis på nettet af den slags artikler, men på grund af angivelsen af et nøje afgrænset antal, virker de mere overkommelige for folk at læse – og opbygningen og stilen er kendt på forhånd. Så folk ved også, at de bare kan skimme mellemrubrikkerne og kun nærlæse de punkter, de finder relevante.

En analyse af over 1 million artikler foretaget af amerikanske BuzzSumo viser da også, at liste-artikler fortsat genererer væsentligt flere links hjem end nogen anden form for indhold.

Ulempen ved listeartikler er, at de sjældent giver den besøgende noget, som de kan huske jeres hjemmeside eller firma for. Dertil ligner det alt for meget af det øvrige indhold, der findes på nettet.

Men kan listeartiklen trække nogle links hjem til siden, giver den stadig værdi for jer. Så derfor giver det fortsat værdi at skrive den slags artikler.

Guider og how-to artikler

Guider til et bestemt emne og vejledninger i at udføre en bestemt opgave, er en anden af de meget populære indholdstyper, der er kendt for at tiltrække rigtig mange links fra andre hjemmesider.

Bedst er det, hvis der er gjort noget ekstra ud af både tekst, billeder og eventuelle illustrationer. Går efter at gøre det så enkelt og let forståeligt som muligt og tilbyd eventuelt en tjekliste eller en printversion af en trin for trin-gennemgang, som den besøgende kan downloade og udskrive. Så kan han eller hun have den liggende ved side af sig, når de skal udføre den pågældende opgave. Tjeklister og trin for trin-gennemgang kan du eventuelt bruge, til at få mailadressen på de besøgende, der har læst guiden og fundet den brugbar – men det er et helt emne for sig selv, som vi kommer ind på en anden artikel om at opbygge en mailingliste på din side.

Cornerstone indhold

Cornerstone-indhold er sider, der omhandler centrale emner for jeres hjemmeside, jeres firma eller jeres webshop. Oftest giver de en grundlæggende eller mere grundig introduktion til et af emnerne. Så kan I altid linke til siden, når I skriver om det pågældende emne. Derved kan besøgende som ikke kender noget til emnet, få en grundlæggende introduktion og jeres take på holdninger og hvad der er I finder vigtigt inden for emneområdet.

Men ud over at kunne bruges til intern linkbuilding – og dermed blive fremhævet over for Google som en vigtig side på jeres hjemmeside – kan emnet for cornerstone-siden også være interessant for andre at linke til, hvis de har brug for at henvise deres besøgende til en introduktion eller uddybning af emnet. Så på den måde kan jeres cornerstone-sider tiltrække links fra andre sites

Derved kan jeres cornerstone-sider måske ligefrem gå hen og blive de facto-forklaringen inden for jeres branche. Det vil give siden en meget høj placering i søgeresultaterne og en meget høj autoritet – som igen vil smitte af på Googles samlede vurdering af jeres website. Er du rigtig heldig, kan du komme ud for, at Google bruger et uddrag fra siden og viser som forklaring direkte i søgeresultaterne i søgninger om sidens emne.

Analyser, brugerundersøgelser og anden form for research

Et andet populært mål for links fra andre hjemmesider, er de analyser, undersøgelser eller anden form for research, som I har foretaget. Dem kan I have udgivet som en side på jeres hjemmeside og måske har I ligefrem valgt at formidle tallene med en lækker infografik eller noget andet, der giver et visuelt overblik over undersøgelsen, analysen eller hvad det nu er – og som i sig selv kan trække links til siden.

Andre i branchen og medier som skriver om jeres branche, kan se værdi i at referere til jeres undersøgelse eller research. Oftest kan I gøre opmærksom på det, ved at udsende en pressemeddelelse eller tage fat i relevante journalister på nogle af de medier, som I forventer, vil være interesseret om at skrive om undersøgelsen.

Det giver nogle stærke links hjem til jeres hjemmeside, som vil trække siden med undersøgelsen op i søgeresultaterne og samtidig trække hjemmesidens generelle autoritet hos Google nogle trin op af skalaen.

Whitepapers og E-bøger

Whitepapers og e-bøger er lidt to sider af samme sag. Det er kun tilgangen til emneområdet, formidlingen af indholdet og oftest også opsætningen, der er forskellig. Oftest formidles begge dele til de besøgende som en PDF-fil, de besøgende kan få adgang til ved at tilmelde sig jeres nyhedsbrev.

På trods af at det ikke er fuldkommen gratis (folk betaler jo trods alt med deres mailadresse) at få disse udgivelser, kan de sagtens trække links til jeres hjemmeside fra andre websites.

Men du kan også vælge at lægge whitepaper eller e-bog til download uden registrering, hvis du primært går efter at tiltrække links frem for at få tilmeldinger til jeres mailingliste. Det vil dog oftest kræve en målrettet indsats, hvor du henvender dig til de hjemmesider, som du gerne vil have et link fra og gør opmærksom på e-bogen eller whitepaperet.

Gode links kræver hårdt arbejde

Som du kan se, kræver gode links hårdt arbejde fra din side med at udvikle godt indhold. Men du skal være meget, meget, meget heldig, hvis dit gode indhold kan trække så mange links fra respektable og stærke hjemmesider, som det har fortjent.

 

Kan du ikke få de links, du synes dit indhold fortjener, må du selv ud at gøre noget aktivt for at markedsføre det. Så vil de ikke linke til jer af sig selv, skal du på en eller anden måde have dem til at linke til jeres hjemmeside, uden at det ser unaturligt ud.

Det sker nemmest ved, at du gør opmærksom på, at I har noget indhold på jeres hjemmeside, som det kunne være interessant for den pågældende anden hjemmeside, at linke til. Det giver de besøgende på den pågældende side noget værdi og betyder samtidig, at ejeren af siden slipper for at bygge noget indhold. Så derfor vil ejeren af siden ofte være interesseret i at linke til jer, hvis han eller hun finder indholdet på jeres side relevant at linke til.

Men du kan også gå videre end det, hvis du vurderer, at det er en meget vigtig side at få et link fra. F.eks. kan du til byde at:

  • De kan linke til en side på jeres hjemmeside, hvis I har indhold, der passer til et af de link, der ikke virker på deres hjemmeside længere (broken link building).
  • Tilbyde at udvikle indhold på jeres hjemmeside, der kan understøtte eller give yderligere informationer om et emne, den anden hjemmeside omtaler på en af deres sider – selvfølgelig mod at de linker til den side på jeres hjemmeside, som du udvikler til formålet
  • Tilbyde at de må bruge infografikker, illustrationer og billeder fra jeres hjemmeside, mod at de linker til jeres hjemmeside

Som du kan se, er der flere muligheder, der dog oftest kræver, at I enten allerede har det indhold, der skal linkes til eller at I selv kan bruge det indhold, som I skal udvikle for at få linket. Det er hver gang en afvejning af, hvor meget autoritet et link fra den pågældende hjemmeside vil give jeres site, samt hvor stort et arbejde, I får med at udvikle indholdet.

Samtidig er der en anden vigtig faktor, som altid skal tages med i overvejelserne. Giver det i det hele taget mening og relevans at få et link fra den pågældende side. Det er også noget Google ser på, når de skal vurdere linkets værdi for jeres side. Du får ikke meget ud af et link fra et højestimeret cykel-site, hvis du har en hjemmeside med test og information om droner.

Hvordan du kontakter andre hjemmesider, for at gøre opmærksom på jeres gode indhold, kommer vi tilbage til lidt senere.

Sørg for at få et link, der tæller

Skal du have udbytte af din linkbuilding, skal du som allerede nævn finde sites som Google synes er af god kvalitet (altså har en høj Page Rank eller DR hos ahrefs.com).

 

Samtidig skal du sørge for, at de links som I får, alle sammen er såkaldte ”follow” links. Det er alle links som udgangspunkt altid, med mindre det site som linker til jer, sætter en særlig attribut på linket, så det bliver ”no-follow”. Dermed fortæller det andet site Google, at deres søgerobotter ikke behøver følge linket til jeres hjemmeside, fordi sitet ikke vurderer, at det har nogen værdi for deres egen side.

”No-follow” bruges oftest, hvis der er tale om et betalt eller aftalt link, der ikke lever op til Googles retningslinjer for gode links.  Så hvis sitet som linker til jer, har sat ”no-follow”-attributten på linket, får jeres egen hjemmeside ikke noget ud af linket i Googles algoritmer.

En trejde vigtig parameter for, at linket tæller mest muligt, er, at det sidder i brødteksten på den side, som linker til jer. Derved får det en redaktionel betydning for den side, der linker til jer og derfor anser Google link i brødteksten for mere værd end et link i footeren eller sidebaren på den pågældende hjemmeside.

Styr ankerteksten i de links, hvor du har mulighed for det

Vi har allerede været inde på ankertekster og netop ankerteksterne er en fjerde og meget, meget vigtig parameter, at få styr på for de link, som peger hjem til jeres hjemmeside. For Google bruger nemlig også de ord, som bliver brugt i ankerteksterne på de links, som peger på jeres hjemmeside, når de vurderer troværdigheden og autoriteten af jeres hjemmeside – samt den side, linker til jer.

Her ser Google på det samlede billede af ankerteksterne. Er der for mange af ankerteksterne, der indeholder de søgeord som den side forsøger at ranke for (kaldet for exact match ankertekster), som ankerteksterne fungerer som link til? Så anser Google det som et forsøg på at snyde deres algoritme ved bevidst at anvende søgeordene i ankerteksterne. Det var en taktik, der tidligere oftest blev brugt ved betalt og alt mulig anden linkbuilding – hvilket er årsagen til, at Google anser en overvejende andel af den type ankertekster for spam.

Skal du undgå det, skal den overvejende andel af ankerteksterne på links til jeres hjemmeside være enten:

  • Generiske, det vil sige udelukkende indeholde neutrale ord
  • Brandede, altså være enten jeres firmanavn eller navnet på en person, der har relation til hjemmesiden
  • Webadressen til den pågælende side eller til forsiden på jeres hjemmeside

En fjerde og lidt mere raffineret mulighed er, at anvende såkaldt co-occurance eller co-citation. Her er ankerteksten generisk – f.eks. den gode gamle ”klik her” – men det eller de søgeord og eventuelt semantisk relaterede ord til søgeordet, som siden forsøger at ranke for, indgår i brødteksten på siden umiddelbart lige før eller lige efter selve ankerteksten. Google fatter sammenhængen, men har også forstået, at der ikke forsøges på noget fusk med ankerteksten.

Du kan bruge ahrefs.com til at få overblik over din sides ankertekster. Bare indtast din hjemmeside URL, klik på knappen og vælg Anchors i menuen. Så får du en oversigt over alle de ankertekster, som de hjemmesider som linker til jer anvender, samt hvor mange der har anvendt den pågældende ankertekst. Har du for mange ankertekster, som ikke er generiske, brandede eller anvender hjemmesideadressen, kan jeres side potentielt være i fare for at få straf på grund af dette.

Problemet med ankertekster på andre hjemmesider er naturligvis, at du sjældent er herre over dem. Så vælger dem som linker til jer at bruge nogle af jeres søgeord i ankerteksten, kan det potentielt set være med til at skade jer, hvis I ikke beder Google se bort fra det pågældende link ved at disallowe det i Google Search Console. Og det er du måske ikke interesseret i, hvis linket kommer fra et stærkt domæne, hvor de så åbenbart ikke har forstand på at skrive sikre ankertekster.

Derfor er det altid en god ide, at se, om du kan få mulighed for at få indflydelse på ankerteksten. Det kan være de gange hvor du henvender dig til en hjemmeside, for at gøre opmærksom på godt indhold på jeres hjemmeside. Her kan du bede dem om, at de anvender en neutral eller branded ankertekst, hvis de vælger at linke til jer.

Det kan også være i de tilfælde, hvor du leverer f.eks. et gæsteblog-indlæg til en hjemmeside. Her skriver du oftest selv ankerteksten og har derfor fuld kontrol med den. Det vil sige at du f.eks. kan vælge at bruge den smarte co-occurance/co-citation model, som vi omtalte tidligere. Det giver oftest også folk som klikker på linket en bedre ide om, hvad der venter dem på den side, de kommer hen til.

Gæsteblogging virker stadig

Nu har du måske hørt, at gæsteblogging – altså at du skriver en artikel med et link hjem til jeres hjemmeside, som bliver udgivet på en anden hjemmeside – ikke virker længere. Men seriøs artikel skrevet af dig og udgivet på et autoritativt site inden for jeres branche, kan gøre underværker både for trafikken til din side og for sidens placeringer i søgeresultaterne. Endvidere er det vigtigt, at

  • Du ikke betaler for at få udgivet indlægget
  • Teksten ikke indeholder exact match ankertekster
  • At hjemmesiden teksten udgives på, ikke kun udgiver indhold med links til andre hjemmesider
  • At siden ikke har nogen form for relation til jeres hjemmeside

Sådan gør du andre opmærksom på dit indhold

Skal du gøre andre hjemmesideejere opmærksom på indhold på jeres hjemmeside, som kunne være relevant for dem at linke til, er det vigtigt, at du foretager henvendelsen på en pæn, sober og måske ligefrem proaktiv måde.

Den nemmeste måde at kontakte folk på er ved at sende dem en mail. Sørg for at gøre henvendelsen så personlig og målrettet mod det site, som du ønsker et link fra. Lad være med at forsøge at presse dem til at linke til jer, men foreslå dem det, italesæt relevansen og fremhæv måske en side på deres hjemmeside med noget indhold, hvor det ville være relevant at linke fra. Og husk og ros den side du fremhæver for at have noget relevant indhold.

Husk også at nævne, at du håber på, at de vil vælge en neutral eller branded ankertekst, hvis de vælger at linke. Men kun hvis du ikke forventer, at folkene bag hjemmesiden har styr på dette.

De hjemmesider, der kan være interessante at kontakte, kunne f.eks. være dem, som:

  • Har indhold med relevans til sider og emner på jeres hjemmesider
  • De hjemmesider, der ligger over jer i søgeresultaterne
  • Medier og branchemedier, der skriver om de emner, som jeres hjemmeside omhandler
  • Hjemmesider som omtaler jer, men ikke linker til jer
  • Hjemmesider der bruger jeres infografikker eller andre illustrationer, men ikke linker til jer
  • Hjemmesider der linker til jeres konkurrenter – I har jo noget indhold, som er bedre
  • Såkaldte ressourcesider, der samler links til gode hjemmesider inden for jeres emneområde

Forud for hver henvendelse bør du altid lige vurdere den enkelte sides autoritet ved at tjekke DR-værdien på ahrefs.com. Samme sted kan du tjekke, hvilke konkurrenter der får links fra stærke hjemmesider, ved at indtaste adressen på konkurrenternes hjemmeside og så tjekke de links, de har ved at klikke på Backlinks.

Når du skal finde sider, der bruger jeres billeder, infografik og illustrationer, bruger du billedsøgningsfunktionen på Google. Upload det billede du vil kontrollere og se så, hvilke hjemmesider det optræder på. Skal de ikke bryde ophavsretsloven, er de mere eller mindre tvungede til at linke til jer.

Find mailadressen

Kender du ikke mailadressen på dem, der ejer den pågældende hjemmeside, kan du oftest finde den ved hjælp af tjenesten hunter.io. Kender du navnet på personen, kan du oftest også finde vedkommendes mailadresse, ved at skrive deres navn i søgefeltet på VoilaNorbert.com.

Kun hvis du ikke kan finde nogen mailadresse på andre måde, bør du anvende sidens kontaktformular. Henvendelser via denne havner nemlig oftest i kundeservice eller support, der oftest ikke aner, hvad de skal gøre ved henvendelsen.

Et sidste godt tip er, at vente med at sende mailen til sidst på dagen lige før fyraften. På den tid af dagen virker alle henvendelser mere interessante end det, folk sidder og arbejder med. Husk også, at du aldrig skal gå efter at lukke en aftale om links med den første mail, som du sender. Vent med at lukke aftale til du hører fra den anden hjemmeside og husk at være høflig, imødekommende og hjælpende hele vejen. Det kommer du længst med.

God fornøjelse med din linkbuilding!

Leave a Reply